VODIČ za kupovinu parfema – 2018

Bliži se doba godine kada gotovo svi razmišljaju što kupiti najmilijima ili pak samima sebi. Izbora za darivanje je bezbroj no zašto ne bi izabrali parfem kao savršen poklon?

Parfem je vrlo moćan dodatak svačijem modnom stilu. Može nam podići raspoloženje, učiniti nas samouvjerenijima ili nam čak pomoći da budemo atraktivniji i poželjniji suprotnome spolu. I dok muškarca na ženi najviše privuče ono što vidi, kod žena je drugačije. One se više oslanjaju na osjet mirisa koji je puno istančaniji i osjetljiviji nego kod muškaraca ( dokazano u jednom europskom istraživanju).

Već nakon ovih par činjenica pretpostavljam da se u Vama pobudio barem malo veći interes za parfeme no što ste ga do sada imali, no i dalje ostaje pitanje, koji parfem kupiti i kako ga najbolje odabrati.

Prva stvar koju svima savjetujem je da pročitaju osnove o parfemima kako bi se upoznali sa kompozicijom parfema i načinu na koji se parfeme kategorizira.

Nakon što ste to učinili trebate odlučiti što zapravo želite. Da li je to parfem koji ćete nositi na posao (koji bi trebao ipak biti nešto lakše projekciji i eventualno svježiji ) ili parfem koji će služiti za posebne prilike i noćne izlaske (parfem jače projekcije, kompleksnije i bogatije kompozicije).

Vrlo je važno obratiti pozornost i na samu koncentraciju parfema. Najčešće su u ponudu EDT i EDP.

EDT bi trebao biti nešto slabije projekcije i trajanja od EDP-a, no u današnje vrijeme to nije pravilo pa nije čudno ako naiđete ma EDT koji je i dugotrajniji i snažniji od EDP-a.

Sada kada ste napravili osnovne korake u odabiru parfema slijedi najslađi dio, testiranje parfema. 

*U pravilu bi parfeme trebalo testirati kada ste odmorni i po mogućnosti ujutro kada su receptori mirisa najosjetljiviji.

Nakon što uđete u svoju omiljenu parfumeriju na vama je da izaberete između stotina parfema onaj pravi. To nije nimalo lak zadatak i postoji mogućnost da će te se morati vraćati u parfumeriju više puta kako bi postigli svoj cilj.Kada napokon odaberete 2 ili 3 parfema između kojih se morate odlučiti slijedi testiranje. Preporučam da ne testirate više od 3 parfema tokom jednog posjeta parfumeriji iz razloga što će Vaši receptori postati prezasićeni i nećete više znati što mirišete(doslovno  ).

Isto tako vrlo je bitno da kada ste pronašli 2-3 parfema između koji se odlučujete da iste testirate na svojoj koži (po mogućnosti na unutarnjoj strani podlaktica ).

Sada slijedi najteži dio a to je izlazak iz parfumerije!! Da, dobro ste me čuli. Preporučam da izađete i prošećete se po svježem zraku (ako je moguće ). Dajte si vremena barem pola sata da testirate (njušite) parfeme na svojoj koži. Tek kada ste iznosili parfem neko vrijeme i ukoliko ste stvarno zadovoljni odabirom, vratite se u parfumeriju i obavite kupnju.

Nadam se da će Vam savjeti iz ovog posta biti od koristi i da ćete sebe i bližnje nagraditi prekrasnim mirisima sa kojima ćete biti zadovoljni od prve aplikacije do zadnje mirisne kapi.

Do slijedećeg posta,

Vaš Fragrance Hunter

Komentiraj